zaterdag 4 december 2010

Leesvragen week 3




Tekstvragen

Tekst 1 Richard, B. & Zaremba, J. Gaming with Grrls: Looking for Sheroes inComputer Games. Hoofdstuk 18, pp. 283-300.

Naar aanleiding van pagina 292\293: hier wordt verder ingegaan op het beeld van vrouwen in games, zoals bijvoorbeeld de verschillende manieren waarop Lara Croft kan worden gezien. Er is “tegenwoordig” echter sprake van een “vervrouwelijking” van de maatschappij. Denk aan laptops met printjes terwijl laptops een aantal jaren geleden vooral functioneel moesten zijn. Maar ook mannen-dagcremes, de modebewuste man, designmobieltjes voor vrouwen, etc. In deze zin is er sprake van een vervrouwelijking van de maatschappij.

Wat doet deze vervrouwelijking van de (Nederlandse\ Westerse) maatschappij met het beeld of de rol van vrouwen in games? Verandert deze, wordt deze uitgebreider, meer geaccepteerd of is er helemaal geen relatie?


Tekst 2

Bryce, J. & Rutter, J. Gendered Gaming in Gendered Space.Hoofdstuk 19, pp. 301-310.

Er wordt op pagina 304\305 ingegaan op de ruimten waarin gegamed wordt, zoals de huiskamer, slaapkamer, gamecafe, etc. Er wordt echter ook aangegeven dat het steeds meer geaccepteerd wordt dat vrouwen gamen.

Veranderen de (machts)verhoudingen met betrekking tot het toe-eigenen van een ruimte hierdoor? Kunnen vrouwen meer aanspraak maken op bepaalde ruimten nu het steeds meer geaccepteerd wordt dat ze gamen?

Tekst 3

Everett, A. Playing With Race in Contemporary Gaming Culture.Hoofdstuk 20, pp. 31-325.

Naar aanleiding van pagina 314 kunnen we stellen dat er redelijk wat spellen zijn met Aziatische invloeden zoals Tekken of Final Fantasy. Is de achterliggende ideologie hiervan hetzelfde als bij “blanke” spellen, alleen dan van Aziatische aard. Of is er sprake van een andere achterliggende ideologie?

Kadervraag

Zijn bijvoorbeeld “puur Aziatische” in Azie niet net zo discriminerend voor blanken in Azie, als de “puur blanke” spellen discriminerend zijn voor Aziaten? Is dit niet eigenlijk gewoon logisch, omdat d.m.v. een game een bepaalde hoofdgroep wordt aangesproken ten koste van een andere groep? Vindt deze “discriminatie” niet altijd plaats, bijvoorbeeld ook wanneer mannen typische vrouwelijke games zoals The Sims spleen? Kortom, is er wel echt sprake van discriminatie?

0 reacties: